Boala cardiovasculara in diabet

Boala cardiovasculara in diabet

NU ESTE DE GLUMIT CU BOALA CARDIOVASCULARA

Boala cardiovasculara este principala cauza de mortalitate in intreaga lume si este responsabila de 65-70% din decesele pacientilor cu diabet zaharat. In 2015, mai mult de 600.000 de oameni au murit din aceasta cauza doar in Statele Unite ale Americii, 25% din decesele inregistrate la nivelul intregii tari au fost de cauza cardiovasculara.

Estimarile curente arata ca mai mult de 1600 de oameni mor din cauza bolii coronare in fiecare zi, asta inseamna o rata de un deces la fiecare 52 de secunde.

Pe parcursul ultimilor 30 de ani, rata deceselor de cauza cardiovasculara s-a marit exponential. Si totusi, cautarile unei cauze nutritionale pentru boala cardiovasculara nu este tocmai bine definita, consumatorii fiind bombardati cu informatii mai mult sau mai putin corecte.

Afirmatia ca diabetul si boala cardiovasculara sunt strans legate este doar pe jumatate adevarata. La nivelul populatiei generale, persoanele ce sufera de diabet experimenteaza cu 400% mai multe atacuri cardiace decat persoanele ce nu sufera de diabet. Boala cardiovasculara ucide mai mult oameni cu diabet decat orice alta cauza.

DIABETUL NU VA UCIDE, INSA BOALA CARDIOVASCULARA DA

Este important sa intelegeti ca boala cardiovasculara nu este selectiva. Chiar daca in general pacientii cu diabet zaharat tip 1 sunt de obicei mai slabi decat pacienti cu diabet zaharat tip 2, riscul crescut de boala cardiovasculara se aplica la fel de bine atat la populatia cu diabet zaharat tip 1, cat si la populatia cu diabet zaharat tip 2.

O statistica spune ca mai mult de 30% din pacientii cu diabet zaharat tip 1 vor muri din cauza bolii cardiovasculare inainte de varsta de 50 de ani.

Multi pacienti cu diabet zaharat tip 1 cred ca doar datorita faptului ca au o greutate normala, nu sunt expusi unui risc crescut de boala cardiovasculara. Realitatea nu este tocmai asa si este foarte important ca aceasta idee preconceputa sa fie indepartata din mintile oamenilor.

Boala cardiovasculara in diabetCercetatorii cauta in continuare variabilele ce constituie un predictor adevar de boala cardiovasculara. Oamenii de stiinta incearca in mii de studii sa determine ce variabile reprezinta cei mai puternici predictori pentru boala cardiovasculara, ei masoara acesti marker-i in mod repetat in incercarea de a educa publicul in ceea ce priveste alimentatia, exercitiul fizic, mici schimbari care ne pot feri pe fiecare dintre noi de un infarct miocardic.

Adevarul este ca exista prea multe variabile care pot atrage atentia asupra unui posibil risc de infarct miocardic: glicemia de dimineata (a jeun), hemoglobina glicata (HbA1c), colesterolul total, LDL colesterolul, HDL colesterolul, trigliceridele, indicele de masa corporala, raportul dintre circumferinta talie si circumferinta soldului, tensiunea arteriala.

Exista putine dovezi care sa arate ca riscul de boala cardiovasculara creste prin simplul fapt ca un pacient este supraponderal sau prin simplul fapt ca dispozitia grasimii este predominanta la nivel abdominal.

Supraponderea si obezitatea nu reprezinta un factor de risc suficient pentru a va creste riscul de boala cardiovasculara. In realitate, o mare parte din populatia obeza prezinta un risc surprinzator de mic pentru boala cardiovasculara, pe cand un procent mare din populatia cu o greutate normala prezinta un risc crescut de boala cardiovasculara. Cum se poate asa ceva?

REZISTENTA LA INSULINA PREZICE BOALA CARDIOVASCULARA

Se pare ca rezistenta la insulina prezice in mod cert riscul de infarc miocardic. Pentru a testa aceasta afirmatie, in 1981 cercetatorii de la Universitatea din Parma, Italia au facut un studiu remarcabil pentru a determina relatia dintre rezistenta la insulina si boala cardiovasculara. Ei au investigat aproape 650 de indivizi sanatosi, normoponderali intre anii 1981 si 1996 pentru a intelege ce criterii pot prezice riscul de infarct miocardic.

Ceea ce au descoperit a fost incredibil – in 1981 ei au gasit ca aproape 25% dintre acesti indivizi au prezentat hiperinsulinemie – ceea ce inseamna ca ei au secretat insulina in exces dupa ce au baut o solutie ce continea zahar dizolvat in apa.

Pana in anul 1996, acest procent de 25% dintre subiecti prezentau un risc trei ori mai mare de a face infarct miocardic, de opt ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip 2 si de doua ori mai mare de a suferi de hipertensiune arteriala. Mai mult decat orice alt marker, rezistenta la insulina a fost cel mai puternic predictor de boala cardiovasculara.

Concluzia studiului a fost clara: lasand la o parte toate celelalte variabile, simplu fapt ca un pacient prezinta secretie excesiva de insulina reprezinta o informatie suficienta pentru a prezice daca poate face sau nu infarct miocardic in urmatorii 15 ani.

Mai multe alte grupuri de cercetatori au ajuns la aceiasi concluzie – cantitati mari de insulina par a fi cel mai precis predictor de boala cardiovasculara, hipersecretia de insulina reprezinta un factor de predictie mult mai precis decat indicele de masa corporala, glicemia a jeun si hemoglobina glicozilata.

REZISTENTA LA INSULINA PREZICE BOALA CARDIOVASCULARA MAI BINE DECAT OBEZITATEA

Boala cardiovasculara in diabetAceasta afirmatie arata ca exista posibilitatea ca un pacient sa fie supraponderal sau obez si sa aiba un risc de boala cardiovasculara – insa acest risc este mai mare sau mai mic in functie de cat de sensibil este actiunea insulinei.

Daca pancreasul sau secreta o cantitate normala de insulina, riscul de boala cardiovasculara este scazut. Daca pancreasul sau secreta o cantitate mare de insulina, riscul de boala cardiovasculara este foarte crescut. Este foarte simplu.

CUM SA VA TESTATI NIVELUL DE REZISTENTA LA INSULINA

Pentru a va testa nivelul de rezistenta la insulina, cereti-i medicului dumneavoastra un test de toleranta la glucoza. Testul de toleranta la glucoza reprezinta un test simplu care presupune ca dumneavoastra sa beti o solutie ce contine glucoza dizolvata in apa, apoi sa va masurati atat nivelul glicemiei, cat si cantitatea de insulina produsa in urmatoarele trei ore.

Variante de rezultat:

1. Nivel de insulina normal, nivel de glucoza normal

Daca insulina secretata este intre limitele normale si glicemia este deasemenea normala, cercetatorii spun ca riscul de evenimente cardiovasculare viitoare este foarte scazut.

2. Nivel de insulina normal, nivel de glucoza crescut

Daca insulina secretata este situata intre limitele normale, insa glucoza este ridicata, atunci inseamna ca pancresul dumneavoastra are probleme legate de secretia de insulina. Aceasta inseamna ca fie aveti diabet zaharat tip 1, fie aveti diabet zaharat tip 2.

3. Nivel crescut de insulina, nivel normal de glucoza

In cazul in care cantitatea de insulina secretata este mai mare decat normalul, dar glicemia ramane normala, inseamna ca sunteti rezistenti la insulina. Aceasta stare poarta numele de hiperinsulinemie, ceea ce inseamna ca pancresul dumneavoastra secreta insulina in exces, iar aceasta situatie va creste riscul de boala cardiovasculara in mod semnificativ.

Tocmai de aceea rezistenta la insulina se considera a fi invizibila – de multe ori glicemie ramane normala chiar daca celule beta pancreatice sunt stresata pentru ca muncesc mai mult decat este necesar. In acest caz riscul de boala cardiovasculara este mare.

4. Nivel crescut de insulina, nivel crescut al glicemiei

In cazul in care cantitatea de insulina pe care o secretati este mai mare decat normalul si glicemia depaseste valorile considerate normale, inseamna ca sunt extrem de rezistent la insulina si pancreasul dumneavoastra secreta insula in exces. Riscul de boala cardiovasculara este extrem de mare.

CE TREBUIE SA RETINETI

Trebuie sa intelegeti ca riscul de boala cardiovasculara este putin legat de nivelul de grasime, insa este foarte strans legat de nivelul de rezistenta la insulina.

Consumul de alimente sarace in grasimi, mentinand o dieta bazata pe legume va invata organismul sa prioritizeze sensibilitatea la insulina, reducand asfel riscul pentru un eveniment cardiovascular ce va ameninta viata.

  • rugati medicul dumneavoastra sa va faca un test de toleranta la glucoza;
  • boala cardiovasculara nu este legata neaparat de obezitate;
  • chiar daca sunteti normoponderal sau slab, riscul de boala cardiovasculara este crescut in cazul in care secretati insulina in exces;
  • 33% din toti pacientii care sufera de diabet zaharat tip 1 mor din cauza bolii cardiovasculare. Nu va lasati pacaliti de ideea preconceputa ca obezitatea este strans legata de boala cardiaca.

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *