Bananele si diabetul
Bananele si diabetul reprezinta un subiect extrem de controversat pe care articolul urmator incearca sa il abordeze din toate punctele de vedere.
Diabetul este o boala ce restrictioneaza consumul de zahar, respectiv carbonidrat, desi Asociatia Americana de Diabet spune ca pacientii cu diabet zaharat pot consuma cam toate tipurile de fructe, inclusiv banane, s-ar putea sa aveti cateva dubii atunci cand consumati banane.
CONTINUTUL DE CARBOHIDRATI
Atunci cand diabetul va conditioneaza viata, trebuie sa dati mare atentie cantitatii si tipului de carbohidrati pe care ii consumati, deoarece diabeticii au probleme cu insulina si pot dezvolta o glicemie extrem de mare.
Aproape toate fructele contin cantitati mari de carbohidrati. Asadar, consumul exagerat de fructe poate aduce in corp mult mai multa glucoza, decat poate procesa corpul. Cu toate acestea, carbohidratii reprezinta o parte speciala a dietei dumneavoastra, nu puteti trai fara carbohidrati. Consumul moderat de fructe reprezinta cheia catre o viata linistita, iar diabetul nu va mai crea probleme.
Daca aveti un plan de dieta care are in vedere cantitatea de fructe pe care o consumati si cat de multi carbohidrati sunt permisi pe zi, veti reusi sa va pastrati glicemia in limitele normale.
VALORILE NUTRITIONALE SI BENEFICIILE BANANELOR
Bananele au mai multe beneficii, ele reprezinta o sursa buna de fibre, vitamina B6, vitamina C, potasiu si magneziu. O banana de marime medie contine 110 calorii, patru grame de fibre si 400 mg de potasiu.
Datorita continutului crescut in potasiu, bananele va ajuta sa va mentineti tensiunea in limitele normale, deasemenea riscul de accident vascular cerebral este scazut. Bananele sunt considerate fructe „linistitoare” deoarece contin vitamina B6 care se crede ca ajuta la pastrarea unei stari de bine.
Bananele contin deasemenea triptofan, un amino acid ce se adreseaza hormonilor serotonina si norepinefrina. Se considera ca acesti hormoni afecteaza starea de fericire si stres.
Mai mult, bananele va pot ajuta atat atunci cand aveti diaree, cat si cand suferiti de constipatie. Pe de alta parte, bananele va pot ajuta sa inlocuiti cativa din electrolitii pe care i-ati pierdut odata cu diareea. Datorita continutului crescut de fibre, bananele va ajuta in cazul in care suferiti de constipatie. De retinut ca diabetul prin complicatiile sale va poate provoca atat diaree, cat si constipatie.
Nu in ultimul rand, bananele va ajuta sa refaceti bacteriile probiotice de la nivelul intestinului. Bacteriile probiotice va ajuta sa pastrati un echilibru la nivelul florei intestinale, intre bacteriile daunatore si cele benefice. Deasemenea probioticele ajuta intestinul sa absoarba nutrienti importanti.
BANANELE SI DIABETUL
Bananele reprezinta o gustare sigura pentru diabetici, insa trebuie sa retineti anumite lucruri, cum ar fi stadiul de coacere al bananei. Intr-un numar al Diabet Medicine, cerecetatorii au raportat ca au gasit ca participantii la un studiu care au consumat banane foarte coapte, au avut un raspuns glicemic mare, ceea ce inseamna ca glicemia a crescut la acestia.
Ceea ce inseamna ca pacientii au avut nevoie sa foloseasca mai multa insulina in timp ce consumau banane foarte coapte. Pacientii care au consumat banane ce nu erau atat de coapte au obtinut valori glicemice mai mici.
Cercetatorii au spus ca pana la 90% din carbohidratii dintr-o banana necoapta vin din amidon, insa atunci cand se coace, carbohidratii vin in mare parte din zaharuri libere.
Cercetatorii studiului au afirmat ca bananele, mai ales cele necoapte, reprezinta o alternativa acceptabila la gustarile dintre mese ale unui pacient cu diabet zaharat tip 2.
BANANELE SI DIABETUL: ATENTIONARI SI SFATURI
Incercati sa evitati bananele care fac parte dintr-un desert, cum ar fi banane acoperite in ciocolata, sau banane ce au fost preparate impreuna cu alte siropuri pline de zahar. Astfel de deserturi vor adauga carbohidrati in plus, calorii in plus si deasemenea grasimi in plus. Diabetul are nevoie de o dieta strica si corecta pentru a putea fi tinut sub control.
Puteti consuma banane in nenumarate alte feluri cum ar fi: proaspete, inghetate, in conserva sau uscate, in acest fel veti simti ca dieta nu este atat de stricta, ca diabetic stiti deja ca dieta si diabetul merg perfect impreuna.
Sarut mana, doamna doctor! Sunt diabetic tip 2, la pranz dupa 2 ore dupa ce am stat la masa, am mancat o banana coapta galbena, dupa 1 ora mi-am luat glicemia si era 260. Care ar fi problema? Va multumesc!
Buna ziua,
In primul rand testarea glicemiei se face la doua ore postprandial (dupa-masa), asadar pentru a avea o valoare corecta a glicemiei, trebuia sa va testati la doua ore dupa ce ati mancat banana. In al doilea rand, pentru persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 1 sau tip 2 sunt recomandate bananele verzi, o banana galbena sau o banana galbena cu pete maro, contine un numar destul de mare de carbohidrati sau glucide, dupa cum stiti deja acestea va cresc glicemia. Va recomand ca atunci cand aveti pofta de banane (bananele nu sunt cele mai indicate fructe in dieta unui diabetic) sa va limitati la bananele care nu sunt coapte (bananele care au coaja galben-verzuie). Va multumim pentru mesaj si va dorim multa sanatate!
Bună ziua, domană doctor. Mă numec Kristina, 31 de ani şi am diabet de tipul 2.
Am citit undeva că bananele verzi ajută procesul de slăbire. Regimul alimentar redus (dieta) nu mă favorizează, de aceea aş vrea să încerc. V-aş fi recunoscătoare dacă îmi daţi un sfat cu privire la acest subiect. Vă mulţumesc anticipat!
Buna seara si va multumesc pentru mesaj. Nu vad cum ar putea bananele sa ajute in cura de slabire. Am citit si eu diverse „studii” publicate pe Internet, insa nu am citit astfel de studii intr-o revista de specialitate. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre o dieta ce vi se potriveste. Informatiile ce le gasiti pe Internet nu sunt intotdeauna cele mai avizate si nu trebuie sa aveti prea multa incredere in ele.
Multa sanatate!
Am luat pranzul, urmat de o banana coapta si o tableta de 500 mg Siofor, iar, dupa 2 ore, mi-am masurat glicemia, care era de 125. E vreo problema? (am diabet zaharat, tip.2) Cu banana zilnica incerc sa suplinesc necesarul de magneziu. AM 65 DE ANI. Multumesc!
Buna seara si va multumim pentru mesaj.
Daca la doua ore dupa masa ati constatat o glicemie de 125 mg/dl, inseamna ca aveti un diabet zaharat tip 2 foarte bine controlat. Se considera ca valoare normala dupa masa o glicemie sub 160 mg/dl.
Puteti consuma banane, atata timp cat acestea sunt incluse in numarul de carbohidrati de la masa.
Multa sanatate!