Bamele si diabetul zaharat
Bamele castiga rapid reputatia de „superaliment” pentru persoanele ce prezinta risc de diabet sau cancer.
Bamele mai sunt cunoscute si sub denumirea biologica de Abelmoschus esculentus sau Hibiscus esculentus.
Bamele au un efect pozitiv asupra controlului glicemiei printre alte beneficii legate de sanatate.
CE SUNT BAMELE?
Bamele provin dintr-o planta inalta cu origini in Etiopia antica (Abyssinia). Aceasta planta creste in prezent in zona Mediteranei de Est, a Indiei, a Americii si a Caraibelor.
Parti din planta (tecile imature) sunt larg raspandite ca legume in tarile tropicale si sunt utilizate pentru prepararea supelor, sosurilor, dar si a legumelor fierte sau prajite.
Aceste teci au un continut caloric foarte scazut, circa 30 calorii pe 100 grame si nu contin grasimi saturate sau colesterol. Bamele sunt deasemenea bogate in nutrienti, complet netoxice si nu au efecte adverse.
CUM POT AJUTA BAMELE IN TRATAMENTUL DIABETULUI?
Dovezile conform carora bamele au proprietati antidiabetice au crescut in ultimii ani datorita nenumaratelor studii in vitro (in laborator), dar si in vivo (pe animale).
S-a confirmat ca bamele au un puternic efect de scadere a glicemiei, clasandu-se deja ca alimente antidiabetice.
Intr-un studiu, publicat in 2011 in Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences, cercetatorii din India au descoperit ca soarecii diabetici hraniti cu coji de bame uscate si tocate, dar si cu seminte de bame au experimentat scaderea glicemiei, in timp ce altii au aratat o scadere graduala a glicemiei in urma hranirii regulate cu extract de bame dupa aproximativ zece zile.
Pe langa cercetarea stiintifica, multe persoane cu diabet au observat scaderea nivelului glicemiei dupa ce au lasat la inmuiat peste noapte bucati de bame tocate si au consumat dimineata apa rezultata.
In Turcia semintele prajite de bame au fost utilizate ca medicamente traditionale pentru diabet de generatii.
Fibrele superioare solubile prezente in bame au efectul de a stabiliza glicemia scazand rata cu care se absoarbe zaharul de la nivel intestinal.
ALTE BENEFICII PENTRU SANATATE
Deoarece bamele reprezinta o sursa de fibre importanta, de vitamine si minerale, dar si de antioxidanti puternici, beneficiile legate de sanatate depasesc scaderea glicemiei.
Beneficiile includ:
- prevenirea si reducerea constipatiei;
- scaderea colesterolului;
- reducerea riscului pentru anumite forme de cancer, in special cancer colorectal;
- imbunatatirea nivelului de energie, dar si a simptomelor de depresie;
- ameliorarea durerilor in gat, a sindromului de colon iritabil, a ulcerului si a inflamatiei la nivel pulmonar.
DISCUTATI INAINTE CU MEDICUL DIABETOLOG
Daca sunteti diagnosticati cu diabet si urmati tratament medicamentos, discutati inainte cu medicul diabetolog pentru a afla daca bamele sunt recomandate pentru a fi introduse in tratamentul dumneavoastra.