Avocado si diabetul zaharat

Avocado si diabetul zaharat

Articolul de astazi vorbeste despre avocado si influenta acestuia asupra glicemiei.

Avocado a crescut in popularitate in ultima vreme. Acest fruct verde este plin de vitamine, nutrienti si grasimi sanatoase.

Chiar daca avocado este plin de grasimi, acestea sunt benefice pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2.

Daca aveti diabet zaharat tip 2, adaugarea avocado in dieta va poate ajuta sa scadeti in greutate, sa va reduceti colesterolul si sa cresteti sensibilitatea la insulina.

BENEFICIILE AVOCADO

Sa trecem in revista cateva din beneficiile pe care le are avocado pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2.

Avocado in mod sigur nu creste glicemia.

Avocado are un continut extrem de scazut de carbohidrati, circa 7 grame de glucide la 100 de grame de fruct. Un continut scazut in glucide, inseamna un efect mic asupra glicemiei.

Ce face avocado sa fie ideal pentru diabetici pe langa o cantitate mica de carbohidrati, este o cantitate mare de fibre. Alte alimente cu acelasi continut de fibre, au un continut net superior de carbohidrati si in concluzie cresc glicemia.

O jumatate de avocado de dimensiuni mici, contine circa 6 grame de carbohidrati si 4 grame de fibre. Cantitate de fibre zilnica trebuie sa fie de 25 de grame pentru femeile de 50 de ani sau sub 50 de ani, 21 de grame pentru femeile de peste 50 de ani, 38 de grame pentru barbatii de 50 de ani sau sub 50 de ani si 30 grame pentru barbatii peste 50 de ani.

Nu va recomand sa luati suplimente pentru a ajunge la aceste cantitati, insa va recomand sa aveti o dieta bogata in fibre. Puteti creste foarte usor consumul de fibre prin alegerea fructelor cu un continut scazut de carbohidrati, a legumelor fara amidon, dar si prin consumul regulat de nuci.

Avocado este plin de grasimi, grasimile cresc senzatia de satietate. Cresterea senzatiei de satietate este legata de scaderea in greutate. Chiar si o scadere minima in greutate poate creste sensibilitatea la insulina si poate scadea riscul de aparitie a complicatiilor legate de diabet.

Grasimile sanatoase ce se gasesc in avocado va ajuta sa va simtiti satui mai multa vreme. Daca va simtiti satui este prea putin probabil sa mai simtiti nevoia de a lua gustari. Grasimile sanatoase din avocado se numesc grasimi mononesaturate si pot ajuta organismul sa utilizeze insulina intr-un mod mai eficient.

Dupa cum stiti deja, exista mai multe tipuri de grasimi, clasificate in general in grasimi sanatoase si grasimi mai putin sanatoase. Consumul unei cantitati excesive de grasimi saturate sau a oricarei cantitati de grasimi trans determina cresterea colesterolului rau sau a LDL colesterolului.

Grasimile trans nu doar cresc colesterolul rau, dar il si scad pe cel bun sau HDL colesterolul. Un nivel crescut de LDL colesterol si scazut de HDL colesterol este asociat cu un risc crescut de boala cardiovasculara atat la persoanele cu diabet, cat si la cele fara diabet.

Grasimile bune, cele mononesaturate sau polinesaturate, cresc nivelul colesterolului bun sau al HDL colesterolului. Colesterolul bun va ajuta la indepartarea colesterolului rau, reducand cu aceasta ocazie riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

Cele mai bune surse de grasimi bune sunt:

  • avocado;
  • nuci precum migdale, arahide;
  • uleiul de masline;
  • uleiul de avocado;
  • uleiul de in;
  • semintele precum semintele de dovleac.

Trebuie sa stiti ca avocado are si riscuri. Un avocado Hass intreg are aproximativ 300 de calorii. Chiar daca avocado este plin de grasimi bune, aceste calorii in plus pot duce la crestere in greutate, mai ales daca le consumati in exces. Daca incercati sa scadeti in greutate este esential sa aveti grija la portii.

De asemenea avocado este extrem de bogat in potasiu, iar o crestere a nivelului de potasiu din sange este toxica pentru inima.

Consumati avocado, insa cu moderatie.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de Facebook: Diabetolog.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Cartofii dulci si diabetul zaharat.

Pentru tutoriale legate de diabetul zaharat si nu numai urmariti canalul YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati: Clinica Virtuala Dr. Petrache.

Blogul nostru culinar va asteapta cu retete fel de fel potrivite pentru diabetici: Retete pentru diabetici.

Avem un grup de sprijin si suport unde va asteptam: Despre diabet si nutritie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *