Alimente de evitat in diabet

Alimente de evitat in diabet

Articolul de azi se concentreaza asupra alimentelor de evitat in diabet zaharat.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro
Diabetul este o afectiune cronica care afecteaza multi adulti, dar si copii din lumea intreaga. Diabetul necontrolat are multe consecinte serioase, inclusiv afectare cardiovasculara, boala renala, orbire, dar si alte complicatii. Consumul de anumite alimente va poate creste glicemia.

Carbohidratii, proteinele si grasimile sunt macronutrienti ce ne aduc energia necesara desfasurarii activitatii zilnice.


Carbohidratii au cel mai mare impact asupra glicemiei pentru ca in procesul de digestie se descompun in glucoza ce se absoarbe in sange.

Carbohidratii includ amidon, zaharuri, dar si fibre. Cu toate acestea, fibrele nu sunt digerate si nu se absorb in sange la fel ca celelalte, ceea ce inseamna ca nu afecteaza glicemia la fel de mult.

Daca veti scadea numarul de fibre din numarul total de carbohidrati veti afla numarul de carbohidrati digerabili sau numarul net de carbohidrati.

Spre exemplu, o cana cu diferite legume contine 10 grame de carbohidrati si 4 grame de fibre, ceea ce inseamna ca ea contine un numar net de 6 grame de carbohidrati.


Atunci cand o persoana cu diabet zaharat consuma prea multi carbohidrati deodata, glicemia poate creste periculos de mult. In timp, o glicemie crescuta poate duce la distrugerea nervilor periferici, dar si a vaselor de sange.

In final hiperglicemia cronica va duce la boala cardiovasculara, boala renala si nu numai. Mentinerea unui consum redus de carbohidrati poate preveni cresterea glicemiei si poate reduce riscul de complicatii. Iata in continuare alimentele nerecomandate diabeticilor.

ALIMENTE DE EVITAT IN DIABET

BAUTURILE INDULCITE CU ZAHAR

Bauturile indulcite cu zahar sunt strict interzise daca suferiti de diabet zaharat. O cutie de cola are circa 40 grame de glucide ce se absorb imediat.

Aceiasi cantitate o gasim si in ceaiurile inducite, dar si in limonada indulcita. Pe langa zahar, aceste bauturi sunt pline de fructoza, iar fructoza este strans legata de insulino-rezistenta si diabet.

Studiile arata ca un consum de sucuri indulcite cu zahar creste riscul de diabet, dar si de ficat gras. Mai mult, nivelul crescut de fructoza din sucurile indulcite cu zahar poate duce la modificari metabolice ce ajuta atat la aparitia grasimii abdominale, cat si la cresterea colesterolului si a trigliceridelor.

Pentru un control bun al glicemiei si pentru a preveni aparitia diabetului zaharat, consumati apa plata si apa minerala.

GRASIMILE TRANS

Tot de evitat pentru diabetici sunt grasimile trans. Grasimile artificiale trans sunt extrem de daunatoare pentru sanatate. Ele sunt create prin adaugarea de hidrogen la acizii grasi nesaturati, tocmai pentru a-i face mai stabili.

Grasimile trans se gasesc in margarine, unt de arahide, diferite creme si mancare congelata. Mai mult, producatorii de alimente le adauga adesea in covrigei, briose si alte produse coapte tocmai pentru a le prelungi viata pe raft.

Grasimile trans nu cresc direct glicemia, insa s-a demonstrat o legatura intre acestea si cresterea inflamatiei, a rezistentei la insulina, a grasimii abdominale, dar si scaderea colesterolului bun si afectarea vaselor de sange.

Este bine sa verificati eticheta produselor si sa le lasati in raft pe cele ce contin cuvintele „partial hidrogenate” in lista de ingrediente.

AL TREILEA ALIMENT DE EVITAT IN DIABET

Painea alba, orezul alb si pastele din faina alba sunt bogate in carbohidrati si fac parte din categoria alimentelor procesate.

Consumul de paine, covrigi si alte alimente produse din faina rafinata au aratat o crestere seminificativa a glicemiei atat la persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 1, cat si la cele ce sufera de diabet zaharat tip 2.

Aceste alimente procesate contin putine fibre. Fibrele ajuta la o absorbtie incetinita a zaharului in sange, cresterea consumului de fibre imbunatateste de asemenea sanatatea intestinala si promoveaza scaderea rezistentei la insulina.

IAURTUL INDULCIT CU FRUCTE

Al patrulea aliment pe care nu vi-l recomand este reprezentat de iaurtul indulcit cu fructe. Iaurtul simplu este o optiune perfecta pentru diabetici, insa cel ce contine deja fructe nu. Iaurturile cu diferite arome sunt realizate din lactate fara grasimi sau cu grasimi putine ce sunt pline de carbohidrati si zahar.

Un iaurt cu fructe contine circa 31 de grame de zahar. Iaurtul congelat este considerat de multi o alternativa sanatoasa a inghetatei. Cu toate acestea poate contine la fel de mult zahar sau chiar mai mult ca inghetata.

In loc sa alegeti iaurturi bogate in zahar ce va pot creste glicemia, alegeti iaurt simplu ce nu contine zahar, va poate ajuta la scaderea in greutate si va poate imbunatati sanatate intestinala.

CEREALELE INDULCITE PENTRU MICUL DEJUN

Am ajuns la alimentul numarul cinci nerecomandat pentru diabetici si anume cerealele pentru micul dejun indulcite. Consumul acestor cereale poate fi cel mai prost mod de a incepe ziua daca suferiti de diabet zaharat.

Ignorati inscrisul de pe cutii care in general reclama beneficiile pentru sanatate ale acestor tipuri de cereale. Majoritatea cerealelor sunt intens procesate si contin mult mai multi carbohidrati decat va puteti inchipui.

In plus, au foarte putine proteine, iar proteinele ajuta la mentinerea unei stari de satietate prelungite si va mentin glicemia stabila pe tot parcursul zilei.

CAFEAUA AROMATA

Alimentul numarul sase este reprezentat de cafeaua cu diverse arome. Cafeaua simpla este sanatoasa, reducand in unele studii si riscul de diabet zaharat, cu toate acestea cafeaua cu diferite arome ar trebui vazuta ca un desert lichid, nu ca o bautura sanatoasa.

Creierul nu proceseaza lichidele in aceiasi maniera in care proceseaza alimentele solide. Atunci cand beti calorii, nu mancati mai putin, obicei care in final va duce la cresterea in greutate.

Un caramel frappuccino contine 57 de carbohidrati rapizi, pe scurt un dezastru pentru glicemie. Pentru a nu avea probleme cu glicemia, alegeti cafeaua simpla sau espresso. Daca nu o puteti bea neindulcita, folositi indulcitor.

ZAHAR NATURAL

Am ajuns la alimentul numarul sapte si aici nu va recomand sa consumati miere, nectar de agave sau sirop de artar.

Persoanele cu diabet incearca sa reduca la minim consumul de zahar alb ca si de produse cu zahar. Cu toate acestea, alte forme de zahar pot creste glicemia.

Printre acestea mentionez zaharul brun si zaharul natural precum mierea, nectarul de agave, dar si siropul de artar. Mai mult aceste tipuri de indulcitori sunt intens procesate si contin cel putin la fel de multi carbohidrati ca si zaharul alb.

FRUCTELE USCATE

Alimentul nerecomandat numarul opt este reprezentat de fructele uscate. Fructele proaspete sunt o sursa minunata de cateva vitamine si minerale importante, inclusiv vitamina C si potasiu, insa atunci cand fructul este uscat, i se elimina apa si in consecinta toate substantele nutritive se concentreaza, inclusiv zaharul.

Stafidele provenite din struguri contin de patru ori mai multe glucide in comparatie cu strugurii, la fel se intampla si cu alte fructe uscate. Daca suferiti de diabet, nu trebuie sa renuntati la fructele proaspete, ci doar la cele uscate.

ALIMENTUL DE EVITAT IN DIABET NUMARUL NOUA

Tot la fel de periculoase sunt alimentele de tipul covrigeilor, biscuiteilor, sticksurilor, dar si al chipsurilor. Ele sunt in general produse din faina rafinata si aduc foarte putine substante hranitoare.

De asemenea ele au multe glucide cu absorbtie rapida ce cresc rapid glicemia. Daca vi se face foame intre mese, este mai bine sa consumati nuci si legume fara amidon cu putina branzica de vaci.

SUCUL DIN FRUCTE

La numarul zece avem sucul din fructe. Chiar daca in general sucurile din fructe sunt adesea considerate bauturi sanatoase, efectele asupra glicemiei sunt similare cu cele de dupa consumul de bauturi indulcite cu zahar.

Ca si sucurile indulcite cu zahar, sucurile din fructe sunt pline de fructoza. Fructoza duce la insulino-rezistenta, obezitate si boala cardiovasculara. O alternativa mai buna este apa cu putina lamaie sau apa simpla.

CARTOFII PRAJITI

Ultimul aliment pe care il abordez astazi este cartoful prajit. Cartofii prajiti sunt de evitat mai ales daca suferiti de diabet zaharat. In primul rand cartofii in sinea lor au un continut relativ crescut de carbohidrati, insa odata ce ii decojiti si ii prajiti in ulei devin chiar mai daunatori.

Produsele prajite sunt toxice, pot promova inflamatia si pot creste riscul de boala cardiovasculara.

CONCLUZIA

Evitati alimentele ce va cresc glicemia, dar si alimentele care duc la rezistenta la insulina, alegeti alimentele proaspete in detrimentul celor intens procesate.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Cea mai buna faina pentru diabetici.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabetolog.

Pentru Dr. Petrache:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Avem o reteta delicioasa de la colegii de la Retete pentru diabetici si anume: Frittata cu branza si legume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *