Alimente ce nu cresc glicemia

Alimente ce nu cresc glicemia

Astazi vorbim despre 14 alimente ce nu cresc glicemia. Stiti deja ca un stil de viata sanatos este esential pentru prevenirea diabetului zaharat. De asemenea stiti ca nu exista alimente minune si ca diabetul nu se poate vindeca, insa puteti sa va tineti glicemia sub control consumand alimente ce nu cresc glicemia.

14 ALIMENTE CE NU CRESC GLICEMIA

In general glicemia nu creste de la alimentele cu un indice glicemic scazut.

Ce inseamna alimente cu indice glicemic scazut?

Alimentele cu indice glicemic scazut inseamna alimentele care nu va cresc glicemia si care va pot ajuta la mentinerea glicemiei in tinte, evitand binecunoscutele varfuri glicemice dupa masa. Pe langa modificarile din dieta, trebuie sa adaugati in rutina zilnica si un pic de miscare. Daca va mentineti un stil de viata sanatos, puteti preveni atat diabetul, cat si prediabetul.

PRIMUL ALIMENT ESTE …

Primul aliment despre care va vorbesc astazi este carnea. Carnea nu contine carbohidrati si chiar daca prin metabolizarea proteinelor din carne, glicemia pare sa creasca putin, sub nicio forma nu va creste ca dupa consumul de paine.

Bineinteles va recomand sa consumati carnea procesata in mod corect, pe gratar, fiarta sau la cuptor, fara adaos inutil de ulei si mai ales fara sa o prajiti in baie de ulei.

AL DOILEA ALIMENT ESTE …

Al doilea aliment pe care vi-l recomand de doua, maxim trei ori pe saptamana este avocado. Avocado contine sapte glucide pe 100 de grame, este bogat in grasimi sanatoase si va poate ajuta sa reduceti riscul de sindrom metabolic.

Alimente ce nu cresc glicemia

Alimente ce nu cresc glicemia

Acizii grasi polinesaturati si acizii grasi mononesaturati reprezinta componente importante intr-un plan nutritional corect alcatuit. Acesti acizi grasi pot imbunatati sensibilitatea la insulina, va pot ajuta sa va mentineti satui o perioada mai mare de timp si vor avea un impact pozitiv atat asupra tensiunii arteriale, cat si asupra inflamatiei.

Acizii grasi mononesaturati reprezinta unul din nutrientii cheie din avocado. Studiile au aratat ca avocado poate scadea riscul de sindrom metabolic. Sindromul metabolic despre care am vorbit intr-un tutorial anterior, reprezinta un cumul de factori de risc ce pot creste probabilitatea de aparitie a diabetului. Sindromul metabolic creste de asemenea riscul de boala cardiovasculara si accident vascular cerebral.

AL TREILEA ALIMENT ESTE …

Al treilea aliment care nu va creste glicemia este pestele. Pestele contine acizi grasi omega trei si proteine.

Proteinele ajuta organismul sa se repare singur. Asa cum am spus anterior proteinele nu cresc glicemia. Proteinele cresc de asemenea starea de satietate, asadar bazati-va pe proteine pentru a va simti mai mult timp satui in loc de paine, orez sau paste.

Pestele este o sursa minunata de proteine. El are un continut scazut in grasimi nesanatoase si reprezinta o sursa importanta de acizi grasi omega 3. Cea mai buna varianta de peste pentru noi o reprezinta pestele de captura, din Dunare sau orice sursa naturala de apa.

Pestele se prepara si foarte repede. Asezonati un file de peste cu sare, piper si lamaie si introduceti-l la cuptor la 200 de grade Celsius. In 20 de minute puteti servi o masa delicioasa si sanatoasa.

AL PATRULEA ALIMENT ESTE …

Al patrulea aliment este usturoiul. Consumul de usturoi poate scadea glicemia de dimineata. Alaturi de usturoi si ceapa si-a dovedit efectele pozitive asupra glicemiei. Adaugati mai mult usturoi in alimentele pe care le cosumati si veti observa si o imbunatatire a nivelului de colesterol.

AL CINCILEA ALIMENT ESTE …

Cel de-al cincilea aliment despre care va vorbesc astazi este reprezentat de visine. Stim ca toate fructele cresc glicemia, insa unele au un indice glicemic mai mic, spre exemplu visinele.

Visinele contin antocianine, iar acestea va protejeaza de diabet si obezitate. Daca iubiti fructele, incercati sa consumati mai multe visine in loc de banane, pere si mere. Daca doriti sa consumati un desert, folositi indulcitor si visine in loc de cirese sau de piersici.

AL SASELEA ALIMENT ESTE …

Al saselea aliment care nu va creste glicemia este otetul de mere. Acidul acetic din otetul de mere reduce anumite enzime de la nivelul stomacului. Un studiu a aratat ca otetul de mere poate imbunatati sensibilitatea la insulina dupa mese. Adaugati otet de mere la salate de fiecare data cand aveti ocazia.

AL SAPTELEA ALIMENT ESTE …

Al saptelea aliment este reprezentat de frunzele verzi precum spanacul, varza, laptuca, loboda, urzica, dar si stevia.

Frunzele verzi sunt bogate in fibre si elemente nutritive printre care mentionez vitamina A si magneziu. Acesti nutrienti ajuta la scaderea glicemiei. Toate frunzele verzi au un indice glicemic mic. Spanacul are un indice glicemic sub unu pentru o cana.

ALIMENTUL NUMARUL OPT ESTE …

In continuare alimentul numarul opt este reprezentat de semintele de chia. Semintele de chia sunt benefice si bogate in fibre si grasimi sanatoase, omega 3, calciu si antioxidanti. Studiile au aratat ca dietele bogate in seminte de chia pot scadea colesterolul rau si trigliceridele. Semintele de chia au un indice glicemic de 1 si reprezinta un plus de gust pentru orice reteta. Textura gumata merge perfect ca agent de ingrosare in retetele pentru budinca.

ALIMENTUL NUMARUL NOUA ESTE …

La numarul noua vorbim despre cacao. Cacaua reprezinta baza pentru cremele de ciocolata si bineinteles pentru ciocolata. Inainte de a i se adauga zaharul, cacaua este amara, aproape ca ciocolata neagra. Semintele de cacao sunt bogate in antioxidanti, deasemenea ele contin o substanta care regleaza productia de glucoza. Cacaua poate stabiliza glicemia chiar si la cei care au deja diabet.

Inlocuiti ciocolata cu lapte cu ciocolata amaruie care contine 70% cacao sau chiar mai mult. Puteti sa utilizati seminte de cacao ca toping la iaurt, la smoothie sau la deserturi.

ALIMENTUL NUMARUL ZECE ESTE …

Alimentul numarul zece este reprezentat de afine si mure. Afinele si murele nu va cresc glicemia la fel de mult ca alte fructe. Aceste fructe sunt bogate in fibre si au cea mai mare concentmratie de antocianine.

Antocianinele inhiba anumite enzime digestive si incetinesc digestia. Deasemenea murele si afinele previn cresterile glicemice bruste dupa o masa bogata in alimente cu amidon. Un studiu a aratat ca adaugarea de afine in diverse combinatii a imbunatatit sensibilitatea la insulina. Indicele glicemic al afinelor este 5.

ALIMENTUL NUMARUL UNSPREZECE ESTE …

Am ajuns la alimentul numarul 11, iar aici voi discuta despre migdale, dar si alte nuci. Migdalele pot regla si pot reduce cresterile glicemice dupa masa.

De asemenea se pare ca migdalele au rol in preventia diabetului. Un studiu a demonstrat ca persoanele care consuma 50 de grame de migdale pe zi au dimineata glicemia mai mica.

Alt studiu a gasit ca un consum de migdale poate creste sensibilitatea la insulina la persoanele cu prediabet. Indicele glicemic este zero, iar aceasta pentru ca acele mici cantitati de carbohidrati care se gasesc in migdale si alte nuci sunt in principal reprezentate de fibre.

Prajiti migdalele cu turmeric pentru o gustare sanatoasa sau incercati o reteta chinezeasca. Majoritatea nucilor au un indice glicemic scazut, intre 0 si 20.

Indicele glicemic cel mai mare il are cajuul. Alegeti fisticul, nucile obisnuite, dar si nucile de macadamia in loc de biscuiti si alte tipuri de gustari nesanatoase data viitoare cand va este foame.

ALIMENTELE NUMARUL DOISPREZECE ESTE …

Cerealele integrale reprezinta alimentul cu numarul 12 despre care discut astazi. Atunci cand mergeti la cumparaturi sau cand iesiti in oras, alegeti cerealele integrale ca meiul sau quinoa in loc de cerealele rafinate.

Alimente ce nu cresc glicemia

Alimente ce nu cresc glicemia

Cerealele rafinate sunt bogate in carbohidrati si pot produce cresteri bruste ale glicemiei. Cerealele integrale au un continut crescut de fibre, fitochimicale si pot ajuta la reglarea glicemiei.

Un studiu a aratat ca un consum de cereale integrale a ajutat la cresterea insulino-sensibiitatii. Nivelul insulinei era cu 10% mai mic dupa consumul de cereale integrale. Painea din cereale integrale are un indice glicemic de 51, iar pastele din cereale integrale au un indice glicemic de 42.

ALIMENTUL NUMARUL TREISPREZECE ESTE …

La numarul 13 vorbesc despre oua. Ouale sunt acele alimente care au fost si sunt intens blamate din cauza continutului crescut in colesterol.

Consumul de oua nu are sa le faca rau celor cu prediabet. Ca toate sursele pure de proteine, ouale au un indice glicemic 0. Ouale pot de asemenea sa creasca senzatia de satietate. Aveti insa grija ce adaugati langa oua pentru a nu le distruge beneficiile nutritive. Este mai bine sa consumati oua cu moderatie. Ouale fierte tari pot functiona mai bine ca o gustare si pot reduce nevoia de gustari.

ALIMENTUL NUMARUL 14 ESTE …

Ultimul aliment despre care voi vorbi astazi, dar nu cel din urma este cafeaua. Conform unui studiu recent consumul de cafea poate scadea riscul de diabet zaharat tip 2 cu mai mult de 10%. Insa ceea ce adaugati la cafea conteaza. Evitati sa adaugati prea mult zahar, sirop si lapte la cafea.

Pe scurt, pentru a preveni diabetul si prediabetul prin dieta evitati alimentele care au un indice glicemic mare. De asemenea va sfatuiesc sa scadeti cantitatea totala de carbohidrati si zahar pe care o consumati. Alimente cu un indice glicemic mic sunt considerate cele sub 55. Exista cateva aplicatii care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase.

Puteti utiliza aceste aplicatii pentru a verifica continutul de carbohidrati al alimentelor. In acest fel evitati cresterile glicemice bruste.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *