Alimente bune in diabet

Alimente bune in diabet

Articolul de azi enumera cateva alimente bune in diabet.

Stiu ca va luptati cu o boala cronica si necrutatoare al carui control se bazeaza in principal pe alimentatie. Gasirea unui echilibru perfect este dificila, insa este important sa nu renuntati si sa va documentati din surse sigure.

Regimul alimentar joaca un rol important in controlul diabetului si este bine sa stiti asta. Sa incepem insiruirea catorva alimente bune in diabet.

ALIMENTE BUNE IN DIABET

PESTELE GRAS

Pestele gras este considerat de multi specialisti ca una din cele mai sanatoase alegeri pentru persoanele cu diabet zaharat si nu numai.

Somonul, sardinele, heringul, anchois si macrou, toti acesti pesti grasi reprezinta o sursa importanta de acizi grasi omega 3. Acizii grasi omega 3 au un rol extrem de important in protectia cardiovasculara.

Un consum cu regularitate de peste gras este extrem de important daca suferiti de diabet, mai ales pentru ca aveti un risc crescut de boala cardiovasculara si accident vascular cerebral.

Pestele este de asemenea o sursa importanta de proteine de inalta calitate, iar acestea ajuta la mentinerea unei stari prelungite de satietate si ajuta la reglarea glicemiei.

Puteti incerca reteta noastra de: Somon cu ratatouille.

LEGUMELE CU FRUNZE VERZI

Legumele cu frunze verzi sunt extrem de pline de nutrienti si au foarte putine calorii. De asemenea ele au carbohidrati cu indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca glicemia nu va creste semnificativ dupa consumul de legume verzi.

Spanacul, varza si alte legume cu frunza verde reprezinta o sursa importanta de vitamine si minerale, inclusiv vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic ce are si calitati antiinflamatorii.

Puteti incerca reteta noastra de: Salata de naut cu spanac.

AVOCADO

Avocado are foarte putine glucide, foarte multe fibre si grasimi sanatoase. Atunci cand consumati avocado nu trebuie sa va faceti probleme legate de glicemie. Mai mult, consumul de avocado aduce nenumarate alte beneficii pentru sanatate si reprezinta o gustare ideala pentru diabetici.

Puteti incerca reteta noastra de: Lipie cu avocado si piept de pui.

OUALE

Ouale ofera nenumarate beneficii pentru sanatate. Ele reprezinta cele mai satioase alimente, iar un consum regulat de oua poate reduce riscul cardiovascular.

Ouale:

  • scad inflamatia;
  • cresc sensibilitatea la insulina;
  • cresc HDL colesterolul sau colesterolul bun;
  • modifica dimensiunea si forma LDL colesterolului sau colesterolul rau.

Cercetari mai vechi au legat consumul de oua cu cresterea riscului cardiovascular la diabetici, insa studii recente au demonstrat ca un consum moderat de oua pe saptamana reprezinta o parte importanta a unei diete echilibrate. Va recomand consumul de oua fierte tare.

FASOLEA VERDE

Fasolea verde reprezinta o varianta de masa sanatoasa si ieftina. Fasolea verde are un indice glicemic scazut si este o masa principala potrivita pentru diabetici.

Puteti incerca reteta noastra de: Salata cu orez sau naut, fasole verde si ton.

NUCILE

Nucile sunt atat delicioase, cat si extrem de hranitoare.

Toate tipurile de nuci contin fibre si au un continut scazut de glucide. Un consum regulat de nuci poate reduce inflamatia si poate duce la scaderea glicemiei.

Puteti incerca reteta noastra de: Turtite cu migdale sau nuci.

BROCCOLI

Broccoli este una din cele mai hranitoare legume pe care le puteti gasi. Pe langa un continut scazut in glucide, broccoli are si nenumarati alti nutrienti precum vitamina C si magneziu.

Puteti incerca reteta noastra de: Salata de broccoli si cartofi cu masline picante.

ULEIUL EXTRAVIRGIN DE MASLINE

Uleiul extravirgin de masline este extrem de benefic pentru sanatatea cardiovasculara.

Acesta contine acid oleic, un tip de acid mononesaturat care si-a dovedit beneficiile pentru glicemie. El reuseste reducerea glicemiei de dimineata, dar si a trigliceridelor post prandiale.

Uleiul de masline are si proprietati antioxidante. Uleiul de masline extravirgin este nerafinat, in consecinta contine antioxidanti si alte proprietati care il fac o varianta sanatoasa in cazul in care aveti diabet.

Asigurati-va ca alegeti o varianta sigura de ulei extravirgin, pentru ca exista variante ce combina uleiul extravirgin cu uleiul ultrarafinat de masline.

OTETUL DE MERE

Otetul de mere are nenumarate beneficii.

Chiar daca este produs din mere, zaharul din fructe este fermentat in acid acetic, iar produsul rezultat contine mai putin de un gram de hidrati pentru o lingurita. Otetul de mere se pare ca are nenumarate beneficii pentru sanatate, inclusiv un efect antimicrobian si antioxidant.

CAPSUNELE

Capsunele reprezinta cea mai buna alegere pentru diabetici. Capsunele sunt bogate in antioxidanti. Antioxidantii reduc colesterolul si nivelul necesar de insulina dupa masa.

USTUROIUL

Usturoiul este extrem de hranitor, pe langa asta el contribuie la imbunatatirea controlului glicemic, dar si la imbunatatirea colesterolului.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de Facebook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

De asemenea va asteptam in grupul nostru de suport: Despre diabet si nutritie.

Dr. Petrache va asteapta la consultatie in: Clinica Virtuala.

Pentru tutoriale video legate de diabet va invitam sa vizionati: Canalul nostru de YouTube.

Pentru retete delicioase, am realizat un minunat blog culinar: Retete pentru diabetici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *