Alcoolul si glicemia

Alcoolul si glicemia

Articolul de astazi abordeaza un subiect mereu abordat si anume alcoolul si glicemia.

ALCOOLUL SI GLICEMIA – CE SE INTAMPLA?

Persoanele cu diabet trebuie sa fie in mod particular atente atunci cand consuma alcool, pentru ca alcoolul le influenteaza semnificativ glicemia.

In primul rand, alcoolul opreste ficatul sa isi duca la indeplinire functiile, de asemenea alcoolul poate interactiona cu unele medicamente antidiabetice. Chiar daca sunteti consumatori ocazionali de alcool, discutati cu medicul diabetolog despre posibilele interactiuni ale medicatiei cu alcoolul.

ALCOOLUL SI GLICEMIA – MEDICAMENTELE

Alcoolul interactioneaza cu medicamentele antidiabetice si nu numai. Alcoolul poate duce la cresterea sau scaderea glicemie, in functie de ce si cat de mult beti.

Unele medicamentele de diabet printre care mentionez glurenorm, amaryl, dar si diaprel functioneaza prin stimularea productiei pancreatice de insulina. Combinand efectele puternic hipoglicemiante ale acestor medicamente cu alcoolul va expuneti la un risc crescut de hipoglicemie.

FICATUL SI ALCOOLUL

Dupa cum am spus la inceput, alcoolul intrerupe functionarea normala a ficatului. Una din principalele functii ale ficatului este depozitarea glicogenului. Glicogenul reprezinta o forma de depozit a glucozei, necesara in perioadele de post alimentar. Atunci cand consumati alcool, ficatul trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a indeparta alcoolul din sange si nu reuseste sa isi duca la indeplinire celelalte functii printre care si productia de glucoza din glicogen.

Nu trebuie sa consumati alcool atunci cand aveti glicemia mica!

Nu consumati niciodata alcool pe stomacul gol. Alimentele incetinesc rata cu care alcoolul este absorbit in sange. Asigurati-va ca ati mancat carbohidrati inainte de a consuma alcool.

ALCOOLUL SI GLICEMIA

Testati-va glicemia inainte de a consuma alcool. Asa cum am spus anterior, alcoolul opreste productia hepatica de glucoza, asadar este bine sa va testati glicemia inainte de a consuma alcool pentru a nu fi in pericol de hipoglicemie.

CAT TIMP INFLUENTEAZA ALCOOLUL GLICEMIA?

Alcoolul va poate produce hipoglicemie imediat ce ati baut, iar efectul sau poate dura pana la 12 ore. Dupa ce consumati alcool testati-va glicemia pentru a va asigura ca sunteti in afara oricarui pericol. Daca glicemia a scazut prea mult, luati o gustare.

Consumul exagerat de alcool va poate face sa va simtiti ametiti, adormiti si dezorientati, iar aceste simptome sunt foarte asemanatoare cu cele date de hipoglicemie. De asemenea in functie de afectiunile de care suferiti, dar si de medicatia pe care o urmati este foarte posibil ca alcoolul sa fie interzis. Discutati cu medicul dumneavoastra.

Vorbind in general femeile pot consuma o bautura alcoolica pe zi, iar barbatii doua bauturi alcoolice pe zi.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Mamaliga sau paine in diabet.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Reteta pe care v-o propun pentru astazi colegii de la Retete pentru diabetici este usoara si delicioasa, in mod sigur merita sa o incercati: Salata italiana cu pui pentru diabetici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *