Alcoolul si diabetul zaharat tip 1
Alcoolul este drogul cel mai frecvent utilizat de persoanele cu varsta de peste 18 ani. Alcoolul scade rata de raspuns a organismului, iar aceasta poate duce la alegeri gresite si reflexe intarziate.
Consumul de alcool poate provoca probleme imediate legate de vorbit si miscare ce pot duce la accidente grave si raniri sau violenta fizica si psihica.
Atunci cand ajungem la adolescenta organismul trece prin mai multe schimbari. In timp ce corpul continua sa se dezvolte si sa se maturizeze, creierul face acelasi lucru.
Exista nenumarate motive pentru care consumul de alcool nu este recomandat atunci cand suntem tineri, insa unul din cele mai importante motive este in principal afectarea a creierului. Alcoolul va poate opri creierul sa functioneze normal.
Alcoolul afecteaza creierul tinerilor in mod diferit fata de creierul adultilor si poate provoca probleme de sanatate, probleme de memorie, dependenta si depresie.
Daca aveti diabet zaharat puteti consuma alcool, insa exista un risc mai mare ca diabetul dumneavoastra sa devina instabil. Este important sa stiti despre aceste riscuri pentru a le putea preveni, dar si pentru a evita situatiile periculoase.
CE INSEAMNA O MASURA DE ALCOOL?
O masura de alcool este o bautura care contine 10 grame de alcool.
O masura de alcool este egala cu:
- 285 ml bere normala;
- 425 ml bere saraca in alcool (mai putin de 3% alcool);
- bauturi premixate;
- 100 ml vin;
- 60 ml vin concentrat (port, sherry);
- 30 ml bauturi spirtoase.
Este important sa stiti cat inseamna o masura de alcool pentru fiecare tip de alcool pentru ca este foarte usor sa dozati gresit cantitatea consumata.
Este important sa tineti minte ca unele bauturi servite la restaurant, baruri, cluburi si in special la petreceri, pot avea mai mult alcool in comparatie cu o masura de alcool. De exemplu, la restaurant se serveste in general 150 ml de vin, asta inseamna o masura si jumatate de alcool. In plus, cocktailurile pot contine o cantitate mare de bauturi spirtoase, asadar chiar daca ele arata ca o masura de alcool, pot contine mult mai mult alcool.
CAT DE MULT E PREA MULT?
Cercetarile au aratat ca pacientii cu diabet pot consuma alcool ca orice alta persoana, insa se recomanda sa nu depaseasca limita a doua masuri de alcool pe zi.
Majoritatea persoanelor cu diabet pot bea linistiti alcool cu moderatie, insa cel mai bine discutati despre asta cu medicul dumneavoastra.
Pentru tinerii sub 18 ani, consumul de alcool este interzis.
Consumul excesiv de alcool sau compulsiv poate fi periculos pentru sanatate. Efectele pe termen scurt pot include: mahmureala, dureri de cap, greata, varsaturi, pierderi de memorie si raniri. Exista deasemenea riscul de intoxicatie cu alcool care poate duce la deces.
Alte efecte includ tulburari de comportament precum agresiunea si depresia. Efectele pe termen lung pot include dependenta de alcool care poate duce la distructia hepatica si cerebrala observata in timp.
Puteti scadea riscurile asupra sanatatii si puteti evita situatii periculoase urmand aceste sfaturi:
- adultii barbati sau femei nu ar trebui sa consume mai mult de doua masuri de alcool pe zi;
- nu consumati mai mult de 4 masuri de alcool o data;
- mentineti cel putin 2 – 3 zile fara alcool pe saptamana.
CUM AFECTEAZA ALCOOLUL O PERSOANA CU DIABET?
Pentru ca fiecare din noi este diferit, alcoolul poate avea efecte diferite asupra oamenilor in functie de:
- sex;
- greutate;
- cantitatea de grasime corporala;
- ce ati consumat inainte de alcool;
- activitatea fizica;
- cum va simtiti in acel moment.
CUM AFECTEAZA ALCOOLUL O PERSOANA CU DIABET ZAHARAT TIP 1?
Persoanele cu diabet zaharat tip 1 prezinta un risc mai mare cand consuma alcool in comparatie cu persoanele fara diabet. Alcoolul poate afecta glicemia si puteti face hipoglicemie.
Atunci cand consumati alcool, ficatul crede ca are de-a face cu o toxina si ca trebuie sa o proceseze. Pana cand alcoolul nu este complet procesat, ficatul nu va elibera o cantitate suficienta de glucoza in sange, ceea ce inseamna ca glicemia se va mentine scazuta si poate aparea hipoglicemia.
Cateodata glicemia este initial crescuta de continutul mare in zahar al unor bauturi alcoolice (mai ales cand sunt amestecate cu bauturi racoritoare) si apoi scade de indata ce ficatul incepe sa proceseze alcoolul.
Riscul de hipoglicemie apare atat in timp ce consumati alcool, dar si la multe ore dupa consum.
Simptomele de hipoglicemie pot include tremuraturi, transpiratii, ameteli, dureri de cap, plans, suparare, foame si amorteli in jurul buzelor si a degetelor. Asadar este foarte important sa tratati o hipoglicemie daca aveti astfel de simptome.
Ar trebui sa verificati glicemia. Daca este sub 60 mg/dl ar trebui sa consumati:
- tablete de glucoza echivalente cu 15 grame de carbohidrati sau
- 6 – 7 jeleuri sau
- jumatate de cutie de suc acidulat cu zahar sau
- trei lingurite de zahar sau miere sau
- jumatate de pahar cu suc de fructe.
ALCOOLUL SI HIPOGLICEMIA
Daca veti consuma alcool, este posibil sa nu recunoasteti simptomele de hipoglicemie. Este foarte posibil ca atat dumneavoastra, cat si cei din anturaj sa creada ca sunteti beti. Situatia este periculoasa pentru ca nu va puteti trata suficient de repede.
Tinerii cu diabet zaharat tip 1 trebuie sa isi faca un plan in cazul in care stiu ca vor bea. Mai jos aveti cateva sfaturi pentru a reduce riscul de hipoglicemie legata de alcool:
- nu beti niciodata pe stomacul gol. Asigurati-va ca aveti cativa carbohidrati la masa sau gustare inainte de a incepe sa consumati alcool;
- verificati-va glicemia chiar inainte de a merge la culcare pentru a reduce sansele de hipoglicemie atunci cand dormiti;
- consumati o gustare inainte de a va culca, tineti minte ca organismul continua sa proceseze alcoolul chiar si dupa ce va opriti din baut;
- nu beti niciodata singuri, fiti siguri ca aveti un prieten care stie ca aveti diabet. Rugati-l pe acesta sa aiba grija de dumneavoastra in cazul in care doriti sa beti. Asigurati-va ca prietenii stiu sa recunoasca simptomele de hipoglicemie si ca stiu cum sa va ajute sa le tratati.
CE TIPURI DE ALCOOL PUTETI CONSUMA?
Tipurile diferite de alcool pot avea efecte diferite asupra organismului. In timp ce alcoolul va poate scadea glicemia, trebuie sa stiti ca multe tipuri de bauturi contin deasemenea carbohidrati care cresc glicemia.
Nu exista o regula legata de cata insulina trebuie sa va injectati pentru fiecare bautura pe care o consumati. Este bine sa va urmariti si sa aflati modul in care corpul dumneavoastra raspunde la tipurile diferite de alcool.
- interesati-va despre continutul de carbohidrati al bauturii pe care o consumati. Cu cat sunteti mai informati, cu atat mai bine;
- bauturile amestecate au adesea un continut crescut de zahar si pot creste initial glicemia pentru ca apoi sa o scada de indata ce efectul alcoolului asupra ficatului isi face simtita prezenta;
- verificati-va glicemia mai des pentru a vedea cum va afecteaza diferitele tipuri de bauturi nivelul glicemiei.
PRESIUNEA SOCIALA
Presiunea sociala este foarte importanta si aceasta va poate face sa va comportati intr-un anumit fel. Cateodata prietenii va pot presa sa faceti ceva pe care nu vreti sa il faceti. In consecinta va veti simti mai putin confortabil sau exclus in cazul in care nu va alaturati.
Daca vi se ofera alcool, pe care nu vreti sa il consumati, impuneti-va. Aveti dreptul sa spuneti NU. Rezistenta la presiune poate fi dificila cateodata, insa o puteti face. Trebuie sa faceti doar ce vreti sa faceti, nu ceea ce vor altii sa faceti.
Daca nu indrazniti sa spuneti NU la ceva, ar trebui sa stiti ca atunci cand va luptati pentru drepturile voastre veti avea un sentiment bun. Oamenii nu trebuie sa fie de acord in toate si daca le explicati asta cu calm prietenilor le veti castiga respectul.
CAND SA SPUNETI NU
Ar fi de preferat sa beti mai putin si sa evitati alcoolul total daca:
- sunteti supraponderal/a;
- aveti un control glicemic precar;
- aveti hipertensiune arteriala;
- aveti trigliceridele crescute;
- aveti ochii afectati din cauza diabetului;
- aveti nervii afectati la nivelul mainilor si al picioarelor.
Consumul de alcool poate agrava toate aceste afectiuni.
CE PUTETI FACE ATUNCI CAND LUATI PARTE LA UN EVENIMENT SI CONSUMATI ALCOOL
- asigurati-va ca aveti o masa ce contine carbohidrati inainte de a pleca la eveniment. Evitati consumul de alcool pe stomacul gol;
- asigurati-va ca aveti la dumneavoastra carbohidrati in cazul in care faceti hipoglicemie. Acestia pot fi carbohidrati lenti, dar si rapizi;
- purtati bratari prin care sa puteti fi identificat ca diabetic;
- monitorizati-va glicemia, luati la dumneavoastra glucometrul;
- luati in considerare alternarea unei bauturi alcoolice cu un pahar cu apa. Consumul continuu de alcool nu este o idee buna pentru ca ficatul nu va reusi sa tina pasul cu o cantitate mare de alcool. Este posibil sa varsati si sa vi se intunece judecata;
- Nu incetati sa va faceti insulina. Puteti face cetoacidoza, complicatie acuta care va ameninta viata.
INAINTE SA MERGETI LA CULCARE
- verificati glicemia si consumati apa pentru a evita deshidratarea;
- puneti alarma sa va trezeasca cateva ore mai tarziu pentru a verifica glicemia. Rugati un prieten/a sa va verifice din cand in cand;
- aveti langa dumneavoastra tratamentul in caz de hipoglicemie.