Afectiunile pielii in diabet

Afectiunile pielii in diabet

Afectiunile pielii in diabet sunt mai putin cunoscute, insa exista. Hiperglicemia afecteaza orice parte a corpului incepand cu pancreasul, continuand cu creierul si chiar cu pielea.

Afectiunile pielii in diabet trebuie tratate cu aceiasi seriozitate cu care tratati orice complicatie a diabetului. Ingrijirea pielii trebuie sa faca parte din managementul diabetului.

AFECTIUNILE PIELII IN DIABET

Pastrati legatura cu un medic dermatolog, iar acesta o sa va explice despre afectiunile pielii in diabet. Fiecare dintre noi, fie ca sufera de diabet sau nu, ar trebui sa isi verifice pielea in permanenta. Pielea trebuie inspectata frecvent atat la diabetici, cat si la nediabetici.

Afectiunile pielii in diabetMedicul dermatolog este in masura sa monitorizeze orice leziune sau rana ce nu se vindeca bine, deasemenea tot medicul dermatolog va ajuta sa preveniti infectiile.

Consultul dermatologic este crucial mai ales in zonele pe care nu le puteti inspecta singuri, pe umeri si pe spate.

Persoanele ce nu au hiperglicemie pot suferi de aceleasi afectiuni ale pielii ca si diabetici, inclusiv pielea uscata si diferite infectii ale pielii. Cu toate acestea, cresterea glicemiei poate exacerba aceste afectiuni.

AFECTIUNILE PIELII IN DIABET – INFECTIILE

Infectiile bacteriene, dar si infectiile fungice pot fi mai frecvente la diabetici, deoarece imunitatea si capacitatea de vindecare poate fi compromisa de hiperglicemie.

Foliculita (infectia foliculilor de par), furunculoza (infectia tesutului de sub piele) si infectiile de la nivelul unghilor sunt cele mai comune infectii ce apar la diabetici. Zonele infectate sunt de regula inflamate, rosii, dureroase si calde la atingere.


Infectiile fungice produc iritatii ce provoaca mancarimi. Aceste infectii apar de regula in regiunile pielii unde exista umiditate si caldura, spre exemplu: sub sani, intre degetele de la maini sau de la picioare, in colturile gurii, la subrat si inghinal.

Mergeti la medicul dermatolog daca suspectati ca suferiti de o infectie bacteriana sau fungica. Acest tip de infectii nu se vor rezolva de la sine si se pot inrautati in timp, fara tratament.

AFECTIUNILE PIELII IN DIABET – BATATURILE

Desi sunt rare, bataturile pot aparea la diabetici. Ele pot aparea atat la nivelul mainilor, cat si al degetelor de la mana sau de la picior, dar si la nivelul talpii. Aceste bataturi apar mai frecvent la diabeticii ce sufera de neuropatie diabetica (distrugerea nervilor ca urmare a unui control glicemic precar pe termen lung).

Afectiunile pielii in diabetDe cele mai multe ori bataturile se vor vindeca de la sine, fara cicatrici, in cateva saptamani. Singurul tratament este scaderea si mentinerea glicemiei cat mai jos.

Mentinerea glicemiei sub control nu previne doar afectiunile pielii in diabet, ci ajuta la mentinerea unei stari bune de sanatate. Pe langa mentinerea glicemiei intre limitele normale, mai sunt nenumarate lucruri pe care le puteti face pentru a va ingriji pielea.

DESHIDRATAREA PIELII

Pielea deshidratata este foarte comuna atat la diabetici, cat si la nediabetici mai ales atunci cand temperaturile sunt fie foarte ridicate, fie foarte scazute. Faceti dus in apa cu o temperatura medie, uscati-va bine pielea dupa baie, pentru ca mentinerea umezelii poate incuraja infectiile fungice.

Hidratati-va pielea in mod regulat. Rugati medicul dermatolog sa va recomande o crema hidratanta potrivita pentru tot corpul.

Afectiunile pielii in diabetDaca pielea este extrem de uscata si devine sensibila si iritata, discutati cu medicul dermatolog. Acesta va poate recomanda anumite schimbari de sapun, de detergent sau va poate prescrie o crema sau un medicament ce va poate ajuta.

Asigurati-va ca tratati toate taieturile si zgarieturile de indata ce apar. Spalati abraziunile minore cu sapun si apa. Mergeti la doctor in cazul in care taieturile sunt adanci, daca v-ati ars sau daca suspectati o infectie. Nu uitati sa aveti mare grija de picioarele dumneavoastra.

Ingrijirea pielii este foarte importanta, mai ales la diabetici. Pielea este cel mai mare organ al corpului si ea ne protejeaza de infectii. Aveti grija de ea si veti avea grija de sanatate!

Va invitam sa lecturati si: Cele mai bune legume pentru diabetici.

Nu uitati sa dati Like articolului, dar si paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati: Clinica virtuala Dr. Petrache.

Am realizat pentru dumneavoastra numeroase tutoriale legate de diabet pe care le puteti vedea pe canalul de Youtube: Dr. Daniela Petrache.

Blogul nostru culinar va asteapta cu retete fel de fel: Retete pentru diabetici.

Avem si un grup de sprijin si suport unde va puteti alatura: Despre diabet si nutritie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *