Urgentele in diabetul zaharat

Urgentele in diabetul zaharat

Urgentele in diabetul zaharat pot sa apara daca nivelul glicemiei este prea mare sau prea scazut. Urmatorul articol detaliaza ce trebuie facut in caz de urgenta.

Urgentele in diabetul zaharat pot fi legate de scaderea zaharului din sange (hipoglicemie), cresterea nivelului glicemiei la valori foarte mari (cetoacidoza diabetica) si la ceea ce trebuie sa faceti daca ramaneti fara medicamente si/sau consumabile de diabet.

CARE SUNT URGENTELE IN DIABETUL ZAHARAT?

Poate fi uneori dificil sa recunoasteti o urgenta reala.

Rapoartele din ultimii ani au evidentiat faptul ca un numar semnificativ de apeluri catre ambulanta nu au fost necesare – de exemplu hipoglicemia usoara care, in unele cazuri, a fost tratata cu succes inainte de sosirea ambulantei.

Acest lucru nu inseamna ca anumite conditii, cum ar fi hipoglicemia, nu sunt periculoase, ci inseamna ca este important sa stiti cand o situatie este intr-adevar o urgenta, astfel incat o ambulanta sa nu fie chemata inutil.

CAND AR TREBUI SA SUN LA SALVARE?

O ambulanta va fi necesara daca cineva are niveluri foarte mari sau foarte scazute ale zaharului din sange care prezinta un pericol imediat si nici el, nici altcineva din jurul sau nu este in masura sa-l trateze.

Cetoacidoza si sindromul non-cetonic hiperglicemic hipercalcemic pun in pericol viata. Hipoglicemia poate, deasemenea, sa puna in pericol viata in unele cazuri.

O persoana cu diabet zaharat care este inconstienta reprezinta una dintre situatiile in care ar trebui sa sunati la ambulanta.

HIPOGLICEMIA SEVERA

Hipoglicemia poate deveni periculoasa daca nu este tratata rapid, in special daca este rezultatul unei supradoze de insulina.

Hipoglicemia severa este, in general, recunoscuta ca hipoglicemie care implica:

  • Convulsii
  • Inconstienta

Hipoglicemia poate fi adesea tratata la domiciliu, dar daca cineva nu poate lua zahar sau nu prezinta semne de imbunatatire dupa ce ia zahar, vor fi necesare alte optiuni, cum ar fi injectia cu glucagon sau o ambulanta.

Daca aveti glucagon, verificati daca este in termen si urmati cu atentie instructiunile din setul de glucagon. Daca nu sunteti sigur cum sa utilizati kitul si nimeni nu este langa dumneavoastra, chemati o ambulanta.

URGENTELE IN DIABET – CUM LE PREVIN?

In majoritatea cazurilor, hipoglicemia non-severa poate fi tratata prin administrarea de glucoza, urmata de carbohidrati cu actiune mai lenta, cum ar fi painea sau fructele.

Daca stiti ca faceti hipoglicemie frecvent, asigurati-va ca aveti in permanenta la indemana tot ce va trebuie, invatati-i pe cei din jurul dumneavoastra cum sa va ajute.

CETOACIDOZA DIABETICA

Cetoacidoza diabetica este o afectiune grava care apare daca nivelul glicemiei devine foarte ridicat.

Simptomele includ varsaturi si o forma de respiratie dificila, cunoscuta sub numele de respiratia Kussmaul. Daca cineva trece prin cetoacidoza diabetica, este adesea posibil sa se detecteze cetone in respiratie, care pot fi comparate cu mirosul de fructe sau de lac de unghii.

Daca suspectati cetoacidoza diabetica, iar persoana in cauza este fie incoerenta, fie nu poate sa se ajute singura, sunati la 112.

HIPERGLICEMIA NONCETOZICA HIPEROSMOLARA

Hiperglicemia noncetozica hiperosmolara reprezinta o complicatie pe termen scurt care poate aparea la persoanele cu diabet zaharat fara tratament cu insulina.

Aceasta poate sa apara la diabetul zaharat tip 2, daca glicemia creste peste 600 mg/dl si chiar mai mult.

Daca cineva din cercul dumneavoastra prezinta semne de hiperglicemie noncetozica hiperosmolara este foarte important sa cereti tratament de urgenta.

IN TIMP CE AMBULANTA ESTE PE DRUM

Daca persoana in cauza nu este constienta sau nu este capabila sa stea pe scaun sau sa stea in picioare, puneti-o intr-o pozitie sigura.

Incercati sa stati cu ea in cazul in care starea generala se inrautateste.

Cand ambulanta a ajuns este bine sa anuntati ca pacientul este diabetic pentru a ajuta echipajul de urgenta sa abordeze cat mai rapid si sigur situatia.

URGENTELE LA SCOALA, COLEGIU SAU LA MUNCA

Pentru a reduce riscul unei situatii grave de urgenta la locul de munca, la scoala sau la universitate, este bine sa va asigurati ca oamenii din jurul dvs. stiu ca suferiti de diabet zaharat, stiu la ce pericole sunteti expus si cum va pot ajuta sa iesiti dintr-o situatie de urgenta.

URGENTELE IN VACANTA

Pentru a reusi sa tratati urgentele in diabetul zaharat in timpul vacantei, asigurati-va ca aveti asigurare de calatorie care sa includa acoperirea diabetului ca o boala pe termen lung.

Adresati-va agentului dvs. de calatorie pentru sfaturi privind asistenta medicala de urgenta in destinatia sau statiunea dumneavoastra.

Va recomandam sa invatati cum sa pronuntati cuvintele cheie si frazele legate de diabet in tara in care veti calatori. Daca trebuie sa utilizati o alta limba pentru a comunica, pastrati discutia cat mai simpla posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *