Insulinoterapia inainte de operatie

Insulinoterapia inainte de operatie

Insulinoterapia reprezinta modalitatea de tratament a diabetului zaharat tip 1, diabetului zaharat LADA, dar si a diabetului zaharat tip 2 insulino-necesitant. Insulinoterapia nu trebuie sa fie intrerupta cu ocazia unei operatii.

Insulinoterapia trebuie mentinuta cel putin atunci cand vorbim despre insulina bazala. Fie ca operatia este minora sau majora insulinoterapia nu trebuie intrerupta, ci eventual trebuie ajustata.

DE CE SA NU INTRERUP INSULINOTERAPIA?

Oprirea insulinoterapiei sau reducerea dozelor de insulina de teama unei hipoglicemii nu este corecta. Hiperglicemia ce va rezulta din aceasta actiune va duce la o vindecare intarziata a ranilor, la o infectie a ranilor, la un dezechilibru electrolitic, la cetoacidoza diabetica si la coma hiperosmolara.

Insulina inhiba atat gluconeogeneza, cat si conversia glicogenului in glucoza, procese ce au loc indiferent de consumul alimentar. Deasemenea insulina inhiba degradarea grasimilor in acizi grasi si a acizilor grasi in cetone.

Tocmai de aceea doze inadecvate de insulina pot duce la hiperglicemie necontrolata si chiar la cetoacidoza. Tocmai de aceea insulina bazala sau lenta este necesara si in cazul in care nu va alimentati.

Exista cativa pasi pe care trebuie sa ii aveti in vedere.

PASUL 1: TIPUL DE DIABET

Pacientul are diabet zaharat tip 1 sau diabet zaharat tip 2? Conteaza ce tip de diabet are pacientul?

Tipul de diabet zaharat nu ar trebui sa conteze, pentru ca insulina se dozeaza la fel in ambele tipuri de diabet. Cu toate acestea, consecintele unui management incorect al insulinei pot fi diferite.

Insulinoterapia inainte de operatieDaca pacientul a fost diagnosticat cu diabet zaharat la varsta de 40 de ani sau mai tarziu si a urmat tratament cu antidiabetice orale cu ceva timp inainte de insulinoterapie, este foarte probabil sa sufere de diabet zaharat tip 2. Daca pacientul a fost mai tanar de 40 de ani in momentul diagnosticului si insulinoterapia a reprezentat baza tratamentului inca de la inceput sau dupa un an de la diagnostic, acesta sufera de diabet zaharat tip 1.


Daca aceste informatii nu sunt disponibile sau par a fi nesigure, iar pacientul urmeaza tratament cu insulina de mult timp, se recomanda abordarea pacientului ca insulopenic, adica un pacient ce nu produce insulina endogena si are nevoie de insulina in permanenta.

Cu toate ca dozarea autoanticorpilor specifici diabetului zaharat tip 1 poate oferi un raspuns cert asupra tipului de diabet, aceasta nu este practica inaintea unei operatii.

In conditiile de stres chirurgical, oprirea insulinei bazale preoperator si administrarea unei doze variabile de insulina doar atunci cand glicemia este in crestere poate face ca pacientul cu diabet zaharat tip 1 sa intre in cetoacidoza pana la sfarsitul zilei. Aceasta situatie apare mai greu in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2, ce prezinta inca o secretie endogena de insulina.

PASUL 2: AJUSTAREA INSULINEI BAZALE

Insulina bazala reprezinta acea insulina pe care o produce corpul unui om sanatos atunci cand nu se alimenteaza. Pentru diabeticii aflati in tratament cu insulina, insulina bazala este insulina injectata pentru a preveni cetogeneza, glicogenoliza si gluconeogeneza in perioada de post alimentar.

Daca insulina bazala este insulina lenta

Insulina lenta are un profil relativ lipsit de varfuri de actiune, iar atunci cand este dozata eficient, nu ar trebui sa produca hipoglicemie atunci cand un pacient nu mananca.

Preoperator, pacientul trebuie sa isi administreze insulina cat mai aproape de ora obisnuita. In functie de fiecare pacient, aceasta poate fi fie acasa inainte de culcare cu o noapte inainte de operatie. Daca exista posibilitatea de hipoglicemie, injectia poate fi administrata atunci cand pacientul se afla in spital.

a. Daca pacientul nu are tendinta la hipoglicemie, iar doza de insulina lenta este egala cu doza de insulina rapida (50% insulina bazala, 50% insulina prandiala) se poate administra doza intreaga de insulina lenta.

Exemplu: daca pacientul isi administreaza 30 de unitati de insulina glargin (Lantus) la culcare si cate 10 unitati de insulina rapida la masa, fara sa faca hipoglicemie, atunci se vor administra la culcare 30 de unitati de insulina glargin (Lantus).

Insulinoterapia inainte de operatieb. Daca pacientul prezinta episoade hipoglicemice acasa, atunci insulina bazala poate fi redusa la 25%.

Exemplu: daca un pacient urmeaza tratament cu insulina glargin (Lantus) 30 de unitati la culcare si insulina lispro (Humalog) cate 10 unitati la fiecare masa, insa prezinta episoade de hipoglicemie acasa, atunci se recomanda administrarea doar a 22 de unitati de insulina glargin (Lantus) la culcare.

c. Daca insulinoterapia urmata de pacient are mai multa insulina bazala, decat insulina prandiala, atunci dozele totale de insulina se vor aduna si se va administra insulina bazala jumatate din doza.

Exemplu: Daca pacientul urmeaza tratament cu detemir (Levemir) 30 de unitati in fiecare dimineata la ora 6 si insulina aspart (NovoRapid) 6 U la fiecare masa si nu prezinta episoade hipoglicemice, atunci 24 de unitati de insulina detemir (Levemir) ar trebui administrate dimineata (jumatate din cantitatea totala 30 + 6 + 6 + 6).

d. In cazul mai putin frecvent de diabet tratat numai cu insulina bazala (fara alte injectii sau antidiabetice orale), atunci se va administra jumatate din doza.

e. Daca pacientul urmeaza tratament cu doua doze de insulina bazala, atunci ambele doze de insulina atat cea de seara, cat si cea de dimineata ar trebui ajustate.

Daca insulina bazala este insulina cu actiune intermediara

Insulina cu actiune intermediara protamin neutra Hagedorn (NPH) se administreaza de obicei in doua doze din cauza timpului de actiune.

a. In noaptea din-naintea operatiei, doza totala de insulina NPH trebuie injectata, mai putin in cazul in care pacientul va sari peste o masa de seara pentru ca are restrictie de alimentatie orala, situatie in care doza poate fi scazuta cu 25%;

b. In dimineata operatiei, avand in vedere ca pacientul va sari peste micul dejun si probabil si peste pranz, doza trebuie sa fie redusa cu 50%.

Situatii speciale: Insuline premixate

Insulinele premixate (70/30, 75/25) reprezinta o combinatie de insulina cu actiune intermediara si fie insulina rapida, fie insulina ultrarapida. Cu alte cuvinte, ele reprezinta combinatii de insulina bazala si insulina prandiala. Utilizarea lor nu este ideala in perioada preoperatorie. Exista doua optiuni in aceasta situatie.

a. Prima optiune

Insulinoterapia inainte de operatieTrecerea pacientului pe un regim care include insulina cu actiune lunga. Daca pacientul este admis in spital in vederea unei operatii, atunci echipa medicala din spital poate modifica regimul de insulina anterior cu unul bazat pe insulina bazala cu actiune lunga. O formula usoara pentru a face conversia este sa se adune toate dozele de insulina premixata si sa se administreze insulina bazala jumatate din doza totala in dimineata operatiei, exact ca in cazul pacientilor care nu aveau doze proportionale de insulina rapida si lenta, descris anterior.

De exemplu, daca regimul obisnuit de insulina este 70/30 NPH/Rapida, 60 unitati la pranz, 30 unitati la cina, atunci pacientul poate face 45 de unitati (care reprezinta jumatate din doza totala 60 + 30) de insulina glargin (Lantus) in dimineata operatiei.

b. A doua optiune

A doua optiune reprezinta ajustarea dozelor de insulina premixata. Cateodata nu este fezabil si nici economic sa ii fie schimbata insulina premixata pacientului, chiar inainte de operatie. In aceste situatii, poate lua jumtate din doza de dimineata, urmata de administrarea de lichide cu dextroza intra-venos si testarea glicemica frecventa.

Se recomanda: preoperator administrarea unei parti din insulina administrata in mod normal, indiferent de tipul de diabet, de tipul de chirurgie si de perioada de post alimentar.

PASUL 3: OPRIREA INSULINEI PRANDIALE

Insulina prandiala – administrata inainte de fiecare masa pentru a acoperi consumul de carbohidrati – trebuie oprita in dimineata operatiei.

CUM RAMANE CU TERAPIA CU INSULINA CU SCARA VARIABILA?

Insulinoterapia inainte de operatieInsulinoterapia cu scara variabila nu are beneficii cunoscute. Cu toate ca poate reprezenta un mod corect si rapid de a corecta un nivel crescut de glicemie, ar trebui sa i se adauge insulina bazala. Daca se utilizeaza insulinoterapia cu scara variabila, insulina ultrarapida (aspart, gluilisine, lispro) este de preferat insulinei rapide, datorita duratei mici de actiune, dar si a efectului rapid.

Pacientii care urmeaza aceasta schema, pot sa isi administreze insulina rapida inaintea operatie, dar numai in cazul in care glicemia depaseste 200 mg/dl.

FLUIDELE DE INTRETINERE

Atata timp cat nivelul glucozei nu este foarte ridicat (peste 200 mg/dl), dupa 12 ore de alimentatie intravenoasa, se va administra dextroza in lichidele intravenoase pentru a preveni hipoglicemia sau pentru a preveni cetoza de foame, care poate duce la aparitia cetonelor in sange si in urina. Se recomanda 5% dextroza intr-o solutie salina 0.45% cu un regim de 50 – 75 ml/ora ca fluid de intretinere. Rata de infuzie poate fi redusa, daca exista pericolul de supraincarcare lichidiana.

REGIMUL INSULINIC POSTOPERATOR

Odata ce pacientii sunt externati, ei pot reveni la rutina zilnica, isi pot reincepe regimul obisnuit de insulina in aceiasi seara. Insulina prandiala va fi reluata atunci cand se revine la dieta normala, iar dozele vor fi ajustate in functie de cantitatea de hrana.

Sursa: Cleveland Clinic Journal of Medicine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *