Diabet si tatuaje

Diabet si tatuaje

Daca aveti diabet, nu inseamna ca nu va puteti tatua, iar tatuajele specifice diabetului pot reprezenta o forma prin care puteti fi identificati. Fiti insa foarte siguri ca vreti sa aveti un tatuaj, pentru ca indepartarea lui este cu mult mai scumpa decat tatuarea propriu-zisa.

Controlul glicemiei

Valorile glicemice trebuie sa fie sub control inainte de a va tatua. O glicemie prost controlata poate duce la infectii sau gangrene, pentru ca tatuajul nu se va vindeca asa cum trebuie, iar de aici pot lua nastere complicatiile. Deasemenea tensiunea arteriala trebuie sa fie normala inainte de a va face un tatuaj. Realizarea unui tatuaj, mai ales in cazul in care este vorba de unul complex, ia mult timp si poate deveni usor-usor o experienta extrem de dureroasa si stresanta. Atat glicemia, cat si tensiunea arteriala pot creste in timpul executarii tatuajului. Asadar va recomandam sa aveti un control bun al valorilor glicemice inainte de a va tatua, pentru a preveni complicatiile ce pot interveni in procesul de vindecare. Deasemenea persoana ce executa tatuajul trebuie sa stie ca aveti diabet inainte de a incepe tatuajul, iar daca va fi necesar va trebui sa va aloce un timp mai lung pentru pauze, poate chiar din ora in ora pentru a va testa si eventual regla glicemia. Va recomandam sa continuati sa va testati glicemia si la cateva zile dupa executarea tatuajului.

Mare atentie

Sunt multe riscuri care nu sunt legate de diabet, dar pe care trebuie sa le stiti inainte de a va face un tatuaj:

  • Infectii ale pielii – Daca ustensilele utilizate nu sunt curate sau daca nu aveti grija la zona respectiva dupa tatuaj, va puteti infecta cu usurinta;
  • Reactii alergice – Datorate substantelor utilizate in cernelurile speciale, dar si datorita echipamentului. Ocazional oamenii pot dezvolta reactii alergice la tatuaje pe care le au de mult timp fara probleme;
  • Cicatrice – Sau mai bine zis cicatrice cheloide, ele pot fi extrem de iritante si dureroase dupa aplicarea tatuajului. Ele pot aparea oricand va raniti sau va loviti pielea;
  • Boli – Puteti risca o infectie cu HIV, hepatita B sau C daca acul cu care vi se face tatuajul nu a fost sterilizat.

Daca incepeti sa nu va simtiti bine, daca observati orice umflaturi sau semne de infectie dupa tatuaj, va trebui sa cereti ajutor unui medic.

Diabet si tatuaje

Localizare

Tatuajele pot fi aplicate pe orice parte a corpului, inclusiv fata, coate si gat, dar anumite zone cu circulatia proasta ar trebui evitate de persoanele cu diabet. Printre aceste mentionam fese, picioare, glezne, deasemenea zonele comune folosite pentru injectare (brate, coapse si abdomen) ar trebui sa ramana netatuate. Tatuarea acestor zone poate duce la complicatii, cum ar fi infectiile, iar vindecarea in aceste zone va fi deasemenea deficitara.

Calificarea si experienta persoanei ce va executa tatuajul

Unii oameni isi fac tatuaje la primul impuls, la festivaluri sau pentru a comemora anumite ocazii speciale, insa va recomandam sa va ganditi bine inainte de a va face un tatuaj. Va sfatuim sa cautati o persoana cu experienta si de incredere atunci cand v-ati hotarat sa va faceti un tatuaj. Cu cat firma de tatuaje este mai cunoscuta, cu atat normele de igiena sunt mai bine respectate, iar calitatea tatuajului va fi exemplara.

Tatuajele nanotehnologice si diabetul

Nanotehnologia este dezvoltata de oamenii de stiinta si poate deveni o maniera revolutionara prin care oamenii cu diabet isi pot monitoriza glicemia. Oamenii de stiinta de la Northeastern University’s Bouvé College of Health Sciences din Boston, SUA, spera ca un tatuaj cu ultraviolete sau un nano-tatuaj sa poata inlocui intepaturile in deget pentru determinarea glicemiei. In locul pigmentilor utilizati in mod normal pentru executarea tatuajelor, o solutie cu nanoparticule va fi utilizata pentru realizarea unui tatuaj invizibil compus din particule minuscule care sunt sensibile la concentratia glucozei in sange. Aceste particule, care contin molecule senzor, sunt produse pentru a reactiona cu glucoza, asadar tatuajul va stralugi la lumina ultravioleta. Un aparat purtat peste nano-tatuaj va detecta si va masura glicemia, iar valorile vor fi trimise care pacient.

Sursa: Diabetes Community

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *